Hitta rätt i schackvärlden!

Hitta rätt i schackvärlden!

Är det dags att lämna ditt gamla skrotiga schackspel i papp? Eller så kanske du kikar på en dekorativ uppgradering? Kanske du representerar en schackklubb eller annan verksamhet och vill veta vilket alternativ som är bäst för dig? 

Då har du kommit rätt. Välkommen, förresten! :)        

 

Jag ska i denna artikel försöka guida dig i schack-djungeln för att hjälpa dig hitta rätt schackspel, just för dig. Oavsett om du söker ett dekorativt schackspel till hemmet, ett schackspel för resan eller ett klassiskt schackspel i trä.

 

Reseschack

För alla sammanhang

Reseschack passar perfekt för dig som gillar att kunna ha med dig ditt schackspel på resan eller till parken på ett smidigt sätt, utan att det blir otympligt. 

För detta föreslår vi ett vikbart schackset. Dessa schackspel viks på mitten och bevarar pjäserna på dess insida när det inte används, vilket är ett fyndigt sätt att låta dig ta med brädet vart du än ska. Denna typ av schackset kan även vara tillverkad i mycket stiligt trä och fungerar väl som en dekorativ detalj när det inte är ute på vift.  

Reseschack är i regel tilltalande för din kostnadsmedvetna sida och är ett strålande alternativ för nybörjare och unga spelare.

Vi på Chessmate rekommenderar vårt magnetiska, vikbara schackspel. Det är ett mycket stiligt och funktionellt set med magnetiska pjäser som ligger stabilt på brädets insida utan skrammel. 

 

Klassiskt schack 

Ditt set, på ditt sätt.

Det klassiska schackspelet är schack i sin högsta form, och är mycket mer än bara ett brädspel. Klassiskt schack består av ett stort schackbräde i trä med detaljrika schackpjäser i trä av standardiserad struktur som kännetecknas av högkvalitativa material och hantverk. 

 

Några viktiga parametrar när det kommer till att välja ett perfekt schackspel för dig kan vara: 

- Storlek

- Färg

- Material

Man brukar dela in schackbräden och schackpjäser i olika storleksordningar som är lämpliga i olika syften. Vi på Chessmate har schackbräden och pjäser i storlekarna No. 4, No. 5 och No. 6.

No. 4 = Ca 40-45 cm stort schackbräde, med rutor som är 40-45 mm långa. Pjäserna i denna storleksordning har en kungshöjd på ca 76 mm. Denna storleksordning kan vara perfekt för dig som vill ha ett lite mindre schackspel i hemmet, som kan passa på ett mindre bord eller bänk. 

No. 5 = Ca 48-52 cm stort schackbräde, med rutor som är 50-55 mm långa. Pjäserna i denna storleksordning har en kungshöjd på ca 90 mm. No. 5 bräden kan vara perfekt för dig som kan avsätta lite mer plats för ditt schackspel, eller vill använda schackbrädet i en schackklubb för tävlingar.

No. 6 = Ca 55 cm stort schackbräde, med rutor som är ca 58 cm långa. Pjäserna i denna storleksordning har en kungshöjd på ca 99 mm. Denna storlek är toppen för dig som verkligen vill att ditt schackbräde sticker ut, och där man har en ordentlig och tydlig överblick över allt som händer på brädet. 

Schackbräden kommer i många material och färger, välj ett som du tycker sticker ut från mängden!

 

Pjäser kommer i många olika stilar, men följer oftast det så kallade Staunton-formatet. Detta format är det officiella formatet för tävlingar och är den vanligaste stilen för schackpjäser nuförtiden. Välj en uppsättning som tilltalar dig utseendemässigt och passar ditt val av schackbräde!

Se schackbräden här

Se schackpjäser här

Schack för klubbar och andra verksamheter

Praktiskt, slittåligt och billigt

Vad krävs egentligen för en framgångsrik schacktävling?
Det krävs inte mycket mer än ett gäng pigga deltagare, ett vettigt poängsystem och självklart riktigt bra utrustning.För prestigefulla och exklusiva tävlingar är det vanligt att schackbräden i trä används, framförallt i lite större storlekar.

För skolor, klubbar, öppna tävlingar och liknande sammanhang är det däremot svårt att hitta finansiering för den typen av utrustning.

Schackklubbarnas bästa vän är därför vinylbrädet. Detta schackbräde har alla praktiska funktioner som ett i trä, men är billigare och mer slittåligt. Dessa egenskaper gör vinylbrädet ett mycket tilltalande alternativ för större schacktävlingar samt på skolor och klubbar. I kombination med Staunton-pjäser i hårdplast, blir detta turneringsset ett strålande val.Vi på Chessmate hjälper dig mer än gärna med att organisera schackspel för din verksamhet, och vi erbjuder självklart rabatterade priser för klubbar och skolor. Hör av dig till oss per info@chessmate.se eller via kontaktformuläret så svarar vi så snart vi kan!

 Designer-schack

Funktionell dekoration i sin bästa form

 

Designer-schackspel är perfekt för inredningsnörden! Dessa schackspel är gjorda för att stå framme och sticka ut med ett unikt utseende som förgyller vardagsrummet, biblioteket eller uteplatsen. Dessa schackspel kommer även med en låda som i sig heter duga. 

 

Printworks dekorativa schackspel är perfekta för dig som tilltalas av denna typ av schack, som kännetecknas av nytänkande färgkombinationer och karaktäristisk akrylskiva längs brädets yta. 

Se Printworks vackra schackspel här

 

Nu vet du mer om standardiserade format på schackpjäser och storleksordningar på schackbräden än vad du kanske hade velat, men jag hoppas att denna guide har gett dig lite inspiration och hjälpt dig på vägen när du väljer schackspel! 

Varmaste hälsningar

Jakob, grundare och VD

 

 

Tillbaka till blogg